Rodzaje sushi
Kiedy ludzie zajmujący się rybołówstwem poszukiwali sposobu na to, żeby ryby zachowały świeżość tak długo jak tylko jest to dopuszczalne, szczególnie, że akompaniowała im wybitnie w szeregu przypadków wysoka temperatura okazało się, że wpadli oni na inteligentny pomysł, a jak wiadomo niezwykle wielokrotnie takie pomysły rodzą się przypadkiem. Metodą konserwacji, jaka zaczęto wykorzystywać było otaczanie ryby w soli i ryżu. Kiedy ludzie wpadli na to, że scalając rybę, ryż oraz sól ryba fermentuje i jest możliwa do spożycia nawet rok po takiej konserwacji, metoda ta zrobiła najzwyczajniej w świecie furorę. Tę naturalnie metodę nazwano nare-sushi oraz bardzo błyskawicznie wieść o niej rozniosła się godnie po całym kraju i wszystkich państwach azjatyckich. To oczywiście spowodowało coraz pokaźniejsze zainteresowanie tematem oraz dalsze pomysły polegające na przygotowywaniu ryb tak, żeby były one najzwyczajniej w świecie odpowiednie, a nie tylko świeże. Z od czasu do czasu nazewnictwo zmieniało się, aż w siódmym wieku ery danie to zdobyło miano sushi.
ZEN sushi
Pierwotnie jednak słowo to nie oznaczało jedynie takiego dania, bo jako sushi określano formę rozliczenia podatkowego, co jest ciekawostką i wydaje się odrobinę dowcipne. Sushi jako danie musiało ewoluować niezwykle długo, nim stało się istotnie tym, czym jest dziś, czyli nie metodą pielęgnacji mięsa, inaczej ryby a najzwyczajniej w świecie daniem, którym zajadają się ludzie na całym świecie. W pewnym momencie doszło do sytuacji, kiedy na stołach pojawiło się nama-nare, a w następstwie tego danie, które złożone było z dwóch części, a mianowicie z częściowo tylko sfermentowanej ryby orz oczywiście z ryżu.