Kiedy tak właściwie myślimy o włoskim pożywieniu, natychmiast myślimy o pizzy i makaronach. Jako cudzoziemiec podróżujący we Włoszech, zawsze twierdzimy, że pizza i makaron to dania, jakich wypada spróbować, ale czy jest jeszcze jakieś inne danie włoskie, które warto polecić, aby w gruncie rzeczy zrozumieć….
O co chodzi w kuchni włoskiej oraz co jada oryginalny Włoch?
Odważnie należałoby starać się w pełni zaznajomić kuchnię włoską, nie zapominając o pastach i pizze. Włochy to drobny kraj na mapie, jednak jego regionalne potrawy są zróżnicowane oraz ogromnie terytorialne. Inne specjały włoskie, jakie dają jaśniejsze pojęcie na temat oryginalnej oraz autentycznej sztuki kuchni włoskiej, powinny zawierać też liczne przybrzeżne przetwory z owoców morza.
Pizzeria Kraków
• Kuchnia włoska w kolosalnej mierze polega na świeżych, sezonowych artykułach i mieści odzwierciedlenie w znaczącym menu warzywnym „contorno”, jakie zawsze zaopatruje białko entrée w banalnym włoskim posiłku, również domowej roboty, jak i podawanym w restauracji.
• Potrawy powszechnie połączone z kuchnią włoską za granicą są ewolucją tych starych przygotowań regionalnych. Pozostały one przystosowane do historii przez włoskich imigrantów, którzy pod koniec wieku przywieźli ze sobą starodawne przepisy kulinarne szablonowe dla ich ojczyzny i dostosowali je do oryginalnych składników lokalnych i w odpowiedzi na „nowe” podniebienia.
Co jeszcze warto zachować w pamięci o autentycznie włoskiej kuchni?
Kuchnia włoska nie dotyczy jedynie czosnku i oregano. Włoska sztuka gotowania – również fachowa, jak i domowa – to zróżnicowana, wyrafinowana i złożona forma ich bogatej oraz skomplikowanej kultury.
W jaki sposób samodzielnie przekonać się w pełni o włoskim menu?
Wielu podróżników opiera się na przewodnikach oraz hotelowym konsjerze w wyborze restauracji, ale nie jest tajemnicą, że to pytając regionalnych mieszkańców można odkryć się w perfekcyjnych punktach gastronomicznych. Jeszcze poprawniej – aby w istocie poczuć jak jada prawdziwy Włoch najodpowiedniej byłoby spróbować „wkręcić” się na autentyczny włoski obiad, w jednej z regionalnych willi