prawdziwa polska pizza w Krakowie

Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, niemniej jednak też wspaniała kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz w najwyższym stopniu bogatych w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Niemniej jednak stolica Małopolski to nie tylko Wawel oraz śliczne zabytki – to również sztuka kulinarna oraz regionalne dania oraz produkty, z jakich słynie Kraków. Wielu podróżników zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, gdy gra toczy się o dania i lokalne produkty.

najlepsze polskie jedzenie w Krakowie

   

Regionalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez olśniewających towarów. Kraków słynie w głównej mierze z zdumiewającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Ogromnym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te towary wielokrotnie tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania i potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w bezlik wyśmienitych regionalnych produktów – turyści z reguły poszukują gotowych dań, jakie za pomocą wrażeń kubków smakowych zaprezentują tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych są w stanie pokusić się o uszczknięcie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej czy też karp zatorski wędzony. Fanatycy zup powinni posmakować żurek po krakowsku lub barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to frykas, jaki można traktować jako deserowy przysmak. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go też specyficzne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Zwykle obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub też kompozycją suszonych ziół.
Mniej kultowym, chociaż też uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać również po swoistych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/the-spaghetti/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie jedynie Wawelem i Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, jacy poszukują nowych, polskich regionalnych kuchni i artykułów, za pomocą jakich są w stanie o dużo przyzwoiciej zapoznać Kraków oraz jego okolice.